"Pravoslávni veriaci oslavujú Vianoce podľa juliánskeho kalendára,
teda o dva týždne neskôr. Takto oslavujú aj Nový rok. Keďže Silvester
vychádza na začiatok týždňa (13.1.), pripravili sme oslavu príchodu
Nového roka spojenú s novoročnou vinšovačkou, koledami a zabíjačkou
dnes.
Chceli sme, aby ľudia počuli vinše, koledy a aby videli, ako to kedysi na takej pravej dedinskej zabíjačke bolo," uviedol pre TASR riaditeľ Slovenského národného múzea – Múzea ukrajinskej kultúry vo Svidníku Jaroslav Džoganík.
"Máme tu vynikajúcu ovarovú polievku, hurky, tlačenku, klobásku,
kapustu s mäsom a tak ďalej. Počasie je vynikajúce a ak to vydrží takto
až do večera, tak si myslím, že si prídu na svoje aj deti, lebo je tu
možnosť na sánkovačku," doplnil Džoganík.
Starosta obce Kurimka v okrese Svidník Ján Božík, ktorý sa zabíjačkám
venuje 30 rokov, tvrdí, že v minulosti boli pohostením pre ľudí, ktorí
si v dedine celý rok pomáhali.
"Tradične sa robili jaternice alebo hurky, tlačenka, ale až na druhý
deň, lebo v daný deň sa robilo akurát to, čo sa dalo spraviť, škvarky
a podobne. Väčšinou boli i tradičné ľudové jedlá ako mačanka, ale
gazdiné napiekli i makovníky a orechovníky. Ľudia sa zišli, spievali,
čiže zabíjačka mala aj kultúrny charakter," priblížil Božík s tým, že v súčasnosti je ich menej.
V obci, kde žije, boli kedysi v každom dome dve zabíjačky ročne, v súčasnosti sú štyri alebo päť v celej obci.
"Keď som bola malá, na našom dvore tiež takto viselo prasa. Ako deti
sme okolo neho behávali, tešili sme sa. Nemala som rada polievky,
najradšej som mala jaternicu a klobásku," povedala Svidníčanka Anna Hužvejová.
V programe sa predstavil folklórny súbor Makovica zo Svidníka a ľudová
hudba Pozberanci. Podujatie zorganizovalo Slovenské národné múzeum –
Múzeum ukrajinskej kultúry vo Svidníku v spolupráci s mestom Svidník.